Ideas Worth Spreading

Iedereen heeft wel eens een briljante ingeving. Maar wat doe je daar dan mee? Ga je door met je dagelijkse bezigheden? Neem je de tijd om dat idee op papier te zetten? Werk je het idee verder uit of laat je het papiertje ergens liggen? In deze tijd is het niet zo moeilijk meer om ideeën te delen met anderen. Onder de noemer ‘sharing is caring’ zijn al heel wat nieuwe inzichten uitgewisseld via de digitale snelweg. Om vervolgens weer geruisloos te verdwijnen uit de tijdlijnen en algoritmen van de lezer.

Wil je jouw idee of inzicht blijvend delen met de buitenwereld, zul je dus andere wegen dan alleen de digitale snelweg moeten bewandelen. In ons minder recente verleden – ver voor het smartphone-tijdperk – deelden wij verhalen, ideeën en inzichten door het er met elkaar over te hebben in gesprekken. Later via handgeschreven brieven of andere geschriften, totdat de boekdrukkunst het mogelijk maakte om teksten in veelvoud te produceren en te verspreiden. Kortom, ons bereik werd steeds groter, met als ultiem hoogtepunt – of zo u wilt, dieptepunt – dat we op elk moment van de dag iedere gebruiker van een smartphone op deze wereld en in de ruimte kunnen bereiken.

Wit plukje

Ik moet bekennen, ook ik heb af en toe inzichten of ideeën die ik graag zou willen delen met de wereld. Als gedragsbioloog/spreker houd ik mij bezig met het duiden van menselijk gedrag aan de hand van het (non-verbale) gedrag van mensapen. Een kenmerk dat jonge apen onderscheidt van de oudere apen is een wit plukje haar op hun stuitje. Een plukje dat de andere apen duidelijk maakt dat zij te maken hebben met een ‘collega’ die de ruimte heeft om te leren en fouten te maken. Totdat het witte plukje langzaam, maar heel zeker verdwijnt.

En of ik nu naar mijn dochter van inmiddels 3,5 jaar oud kijk die haar eerste stappen zet in de peuterspeelzaal, of dat ik gedrag observeer bij een bedrijf waar een nieuwe collega wordt geïntroduceerd, in beide gevallen is sprake van een (virtueel) wit plukje haar. De nieuweling krijgt ruimte en tijd om te wennen, een plek te vinden en zich de gewoontes en geldende procedures eigen te maken. Totdat de groep vindt dat het tijd is om volledig zelfstandig te functioneren, de (toegewezen) plek in de hiërarchie waar te maken. Het witte plukje is verdwenen.

TEDx Gorinchem

Ik mocht mijn inzicht delen met de wereld op het podium van TEDx Gorinchem. Een moment om trots op te zijn. Op het podium met echte mensen in de zaal. Mensen die geen duimpje omhoog kunnen aanklikken of een hartje, maar die in de pauze en na afloop rechtstreeks tegen je kunnen zeggen wat ze ervan vonden. Misschien wat ‘ouderwets’, maar qua impact zoveel waardevoller.

Op 14 september 2021 is het weer zo ver: TEDx Gorinchem vindt dan plaats in theater Peeriscoop in Gorinchem. Een mooie line-up van sprekers zal daar hun ‘ideas worth spreading’ met ons delen. Laat je inspireren en reserveer een plaats via https://www.tedxgorinchem.nl/tickets/

Klik hier om mijn TEDx-talk over het effect van ‘het witte plukje’ terug te kijken.

Gepubliceerd op www.rivierenlandbusiness.nl op 14 juli 2021

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *