Leiderschap natuurlijk bekeken

Download PDF

Apen zijn geneigd om winnaars te steunen, wat betekent dat dominante dieren zelden op verzet stuiten. Integendeel, de groep biedt hun de helpende hand. Het is geen wonder dat apen zulke strenge en stabiele hiërarchieën hebben. Chimpansees zijn wezenlijk anders in die zin dat zij even vaak verliezers als winnaars steunen als ze bij een gevecht tussenbeide komen. Een agressor kan daarom nooit zeker weten of hij steun of verzet zal ondervinden. Dit is een cruciaal verschil met een gemeenschap van gewone apen. De neiging van chimpansees om voor de underdog op te komen schept een per definitie instabiele hiërarchie waarbij de macht aan de top wankeler is dan in enige andere apengroep. (Frans de Waal, De aap in ons, ISBN 978-90-467-0397-7, Uitgeverij Olympus)

Vlooien en leiderschap

Chimpansees vlooien elkaar

De overeenkomst met mensen komt ook hier duidelijk naar boven. Wanneer managers in bedrijven een van de medewerkers nadelig behandelt is de kans groot dat andere medewerkers zich ermee gaan bemoeien met als doel het ‘onrecht’ recht te zetten. Zij die de manager steunen in zijn handelen worden niet zelden gezien als carrièregerichte collega’s die in een goed daglicht willen staan. Zie hier de basis voor wankel leiderschap bij mensen.

Het is voor managers daarom belangrijk te weten wat leeft binnen zijn (of haar) bedrijf. Wat kunnen zij in dit verband leren van apen? Apen vlooien elkaar. Dit levert hen iets op. Niet alleen worden onzuiverheden uit de vacht verwijderd. Vlooien heeft ook een belangrijke sociale functie. Het bevestigt de onderlinge verhoudingen, het schept een band en het is gewoon lekker als iemand door je vacht aait. Zeg nou zelf, wie vindt het niet lekker als iemand eens even over je rug kriebelt? Dat bedoel ik. Vlooien zorgt ervoor dat je iets te weten komt van elkaar. Je voelt spanningen of je neemt ze door te vlooien juist weg. Daar hebben bonobo’s overigens een hele andere manier voor: zij voorkomen spanningen en nemen spanningen weg door veelvuldig vluchtige seksuele contacten met elkaar te hebben. Een mooi onderwerp voor een volgend artikel.

De vraag is nu: hoe vertaal je het vlooien van apen naar professioneel vlooien op de werkvloer? Zoals Frans de Waal in het citaat al aangaf: de macht aan de top is wankel. Niet alleen bij chimpansees, maar ook bij de mens, die qua organisatievorm vergelijkbare uitdagingen kent. Welke middelen geef je een manager dan in handen om met alle medewerkers te vlooien? Anders gezegd: hoe help je een manager om zijn leiderschap minder wankel te maken? Iedereen persoonlijk spreken is in veel bedrijven onmogelijk. De volle agenda staat het niet toe of er werken simpelweg teveel medewerkers om iedereen persoonlijk te kennen, laat staan te spreken. Maar niks doen is geen optie.

Bewust Zoo! heeft een oplossing voor de uitdaging om iedereen gelijktijdig te bereiken. Het online platform Dialoog stelt managers in staat professioneel te vlooien over welk thema dan ook en met welke medewerker dan ook. Of het nou enkele medewerkers zijn of grote groepen, Dialoog biedt uitkomst. Dialoog levert in korte tijd en met minimale inspanning kwalitatief zeer hoogwaardige informatie over hoe medewerkers over het gekozen thema denken. Persoonlijke meningen, die door andere medewerkers kunnen worden gesteund. Dialoog brengt door de intelligente opzet daarnaast de beleving, de motivatie en loyaliteit van uw medewerkers in kaart. Een goede basis om blijvend te werken aan het succes van uw bedrijf en uw eigen leiderschap.

Alweer een waardevolle vertaling van de kennis over het gedrag van apen naar de menselijke toepassing daarvan.

 

Neem voor meer waardevolle vertalingen van de kennis van het gedrag van apen naar de menselijke toepassing daarvan contact op met Bewust Zoo! (Daniel Seesink) via telefoon 06-13996808 of e-mail info@bewustzoo.nl