Jane Goodall Instituut

Download PDF
Jane Goodall

Foto: Michael Neugebauer

 

Tekst: Ilse Naus

De wereldberoemde Jane Goodall (3 april 1934) heeft haar leven gewijd aan het doen van onderzoek naar wilde chimpansees. Ze arriveerde als 26-jarige aan de oevers van het Tanganyika meer in Tanzania, in Oost-Afrika. Daar begon haar baanbrekende onderzoek naar chimpansees in de zomer van 1960. Jane´s werk zou uitgroeien tot een wereldwijd succes, wat niemand tot dan toe had kunnen vermoeden.

Jane Goodall Instituut

Zo zag ze voor het eerst chimpansees vlees eten en gereedschap gebruiken om termieten uit een termietenheuvel te vissen. Haar werk leidde tot de oprichting van het Gombe onderzoekscentrum in 1967 en de non-profit stichting het Jane Goodall Instituut in 1977. Later volgden enkele opvangcentra voor chimpanseeweesjes in Afrika.
In 1998 werd ook in Nederland het Jane Goodall Instituut (JGI-NL) actief, met als eerste voorzitter primatoloog Prof. Dr. Jan van Hooff. Inmiddels zijn er 27 vestigingen van het Jane Goodall Instituut wereldwijd.

Dankzij Jane’s werk weten miljoenen mensen nu veel meer over chimpansees. Het is net alsof zij een deur heeft geopend naar de wereld van de chimpansees. Laten we deze deur open houden, zodat we nog veel meer kunnen leren over deze geweldige dieren!

Lees meer over Jane Goodall en het Jane Goodall Instituut op www.janegoodall.nl.