Imponeergedrag tijdens Event16

Download PDF

Op 23 en 24 maart 2016 vond de grootste beurs voor evenementen in Nederland plaats in de  Jaarbeurs in Utrecht. Tal van bedrijven presenteerden zich op hun best met hun locatie, food experience of interessante diensten. Het kennisprogramma bestond onder andere uit het onderdeel Fundamentals, een serie van korte presentaties over de basiselementen voor een goed evenement. Naast lezingen over foodtrucks (www.toettoetfood.nl) en het ontwerpen van een evenement via het event-canvas (www.eventcanvas.org) stond een demonstratie over het krijgen van live interactieve feedback door Sendsteps (www.sendsteps.nl) op het programma. De afsluitende lezing werd verzorgd door Daniel Seesink van Bewust Zoo! Deze lezing ging, hoe kan het ook anders, over de basis van menselijk gedrag, bekeken vanuit een biologisch perspectief.

Imponeergedrag

Het centrale thema in de laatste lezing was imponeergedrag. Op welke manier vertonen wij imponeergedrag? Welke functie heeft het en welke indruk maak je daarmee op anderen? Daniel nam zijn publiek mee in de wereld van de apen. Hij liet zien dat mensapen, net als mensen vanaf hun tweede levensjaar een zelfbewustzijn gaan ontwikkelen. Weten wie je bent en dat je bestaat heeft gevolgen voor het gedrag dat je laat zien. Je weet namelijk wat het effect van dat gedrag (in positieve en in negatieve zin) op anderen kan zijn. Je gaat dus rekening houden met dat effect en de reactie van anderen. Je krijgt, kortom, een verwachting. Op de beursvloer was duidelijk sprake van het creëren van verwachtingen. Bijvoorbeeld door het vertonen van imponeergedrag op de stands lokte de bedrijven bezoekers naar de vaak goed geklede vertegenwoordigers van de bedrijven aanwezig in de hoop hun diensten te kunnen verkopen. Imponeren kan door uiterlijk vertoon, maar ook door middel van het tonen van kennis. Het publiek werd uitgedaagd op zoek te gaan naar deze twee vormen van imponeergedrag op de beursvloer en zich af te vragen welke verwachting elk van de twee vormen bij hen opriep.

Winactie DierenPark Amersfoort

In samenwerking met DierenPark Amersfoort (www.dierenparkamersfoort.nl) heeft Bewust Zoo! een winactie op touw gezet. Deelnemers aan het Fundamentals programma konden hun visitekaartje achterlaten en zo kans maken op een geheel verzorgd vergaderarrangement inclusief poepscheppen bij de olifanten en een mini-masterclass ‘leren van apen’ in DierenPark Amersfoort. Zo’n dertig bedrijven hebben deelgenomen. De winnaars worden binnenkort bekendgemaakt en persoonlijk geïnformeerd.

Event16 gemist?

Voor wie Event16 heeft moeten missen, maar wel benieuwd is naar wat je van apen en uit de biologie kunt leren over jezelf en je eigen gedrag? Neem contact op voor een gratis oriënterend coachingsgesprek met Daniel Seesink van Bewust Zoo! Bel met 06-13996808 of mail naar info@bewustzoo.nl.