Elke dag telt: gorilla in het wild ernstig bedreigd

Download PDF
Gorilla met tweeling

Gorillatweeling drinkt bij moeder (Burgers Zoo)

In ‘De gorillafamilie en ik’ laat wildlife filmmaker Gordon Buchanan op indringende wijze zien hoe de zeer zeldzaam geworden Grauer gorilla’s in het dichtbegroeide oerwoud van de Democratische Republiek Congo (DRC) leven. We maken kennis met zilverrug Chimanuka, dertig jaar oud en absoluut de leider van de familie. Zijn groep bestaat uit achttien familieleden, waaronder twee jonge mannetjes Mwira en weesje Marhale. Hij is wees geworden na een gevecht tussen zijn vader Chimanuka en diens verdreven broer Mugaruka, eveneens een imposante zilverrug. Buchanan slaagt erin de kijker mee te nemen in het dagelijkse leven van de grootste mensapen op aarde. De strijd om het leiderschap en de zoektocht naar voedsel en veiligheid staan hoog op het actielijstje. Gorillamannen aan de top moeten zich telkens weer bewijzen als krachtige leider. Lukt het ze niet, dan zijn de vrouwen vrij om op zoek te gaan naar een man die ze de veilige leefomgeving en het voedsel wel kunnen bieden. Het imponerende geluid van de mannelijke borstroffel is in deze natuurdocumentaire dan ook vaak te horen.

Bushmeat strikt gorilla

Met de documentaire wil Buchanan laten zien hoe belangrijk het is om meer te weten over het natuurlijke gedrag van deze uitstervende gorillasoort. Helaas worden de dieren bedreigd door steeds kleiner wordende leefgebieden. Tegelijk vormen stropers een vijand. De jongste gorilla’s hebben helaas een economische waarde die het voor de stropers aantrekkelijk maakt om ze te vangen. Daarnaast worden de grote exemplaren bejaagd vanwege hun vlees (bushmeat). Een continue serieuze bedreiging die zo snel mogelijk moet worden afgewend.

Ecotoerisme HELPT GORILLA

In de documentaire wordt door de rangers in het nationale park duidelijk gemaakt dat het leren wennen aan mensen gaat helpen om ecotoerisme te bevorderen. Door de gewenning kunnen ecotoeristen veilig naar de gorilla’s in het wild kijken. De gorilla’s zullen zich minder vijandig opstellen. In de documentaire wordt Buchanan als proefkonijn gebruikt om de apen te laten wennen aan lange, blanke wezens die wij mensen noemen. De ecotoeristen brengen inkomsten in het laatje van de nationale parken. Die inkomsten worden gebruikt om de bescherming van gorilla’s en hun leefgebieden succesvol te blijven uitvoeren.

Hulp is nodig

Helaas bereiken ons regelmatig berichten dat rangers worden gedood. Soms door een aanval uit de natuur, maar niet zelden ook door kogels van de stropers, die grote belangen hebben bij het vangen van de gorilla’s. Door het verlies van ervaren rangers doet het natuurbehoud steeds weer een paar stappen terug. Toch laten de rangers zich niet tegenhouden. Alle hulp is daarom gewenst voor het behoud van deze prachtige verre verwanten van de mens. Alleen dan zullen zilverruggen als Chimanuka nog lang en gelukkig in leven blijven.

Laat je verrassen door de mooie en authentieke beelden van gorilla’s in het wild. Ga naar NPO Gemist: http://bit.ly/gorillafamilie voor de eerste van twee afleveringen.

Adopteer een gorilla

Wil je zelf bijdragen aan de bescherming van gorilla’s? Adopteer dan een gorilla via de Gorillastichting in Nederland. Ga vandaag nog naar www.gorillastichting.nl. Elke dag telt.