DierenPark Amersfoort brengt succesvolle start Bewust Zoo!

Download PDF

workshop 'Communiceren in Stijl'

Sfeerimpressie

25 november 2013: de eerste workshop van Bewust Zoo! vond plaats in Dierenpark Amersfoort. De deelnemers werden gastvrij ontvangen door de medewerkers van het dierenpark. Na een heerlijke lunch met luxe belegde broodjes, verse sappen en fruit werd een inleiding gegeven in verschillende communicatiestijlen.

“De groep van zes deelnemers maakte de dag bijzonder interactief en persoonlijk”
 
Chimpansees observeren

Chimpansees observeren

Chimpansees in DierenPark Amersfoort

Hoogtepunt van de middag was ongetwijfeld het observeren van de chimpansees en bavianen. Het was tijd voor de middagsnack, dus de dieren lieten duidelijk hun plaats binnen de groep gelden. Zo liep de nieuwe jonge leider Kumy al snel met een arm vol heerlijke stukken appel. Ook de oude leider (inmiddels 48 jaar oud) wist veel voedsel te vergaren. Alle andere chimpansees kregen weliswaar minder, maar nog steeds meer dan genoeg, waardoor de rust in de groep snel herstelde. Wat opviel was hoe lastig het is om zonder te oordelen of conclusies te trekken uitsluitend te kijken en de waarnemingen objectief te noteren. Hoe moeilijk zou dat op de werkvloer zijn? Een vraag die in het aansluitende en laatste deel van de workshop werd beantwoord.

Wat vonden de deelnemers?

Szilvia Barsi Art & Design:  “De workshop ‘Communiceren in stijl’ was net zo inspirerend en bijzonder als de locatie zelf: Dierenpark Amersfoort. Daniel heeft voor een goed voorbereide workshop gezorgd, waarbij de deelnemers in grote lijnen kennis konden maken over ‘natuurlijke communicatie’, bijvoorbeeld over de kenmerken van verschillende communicatiestijlen. In het dierenpark konden we de apen bestuderen op hun gedrag en dat vergelijken met het menselijk gedrag. Een mooie gelegenheid om even anders naar zaken te kijken, in een ontspannen sfeer.”