Compliance en apen

Download PDF

Onlangs bezochten de compliance officers van een grote verzekeraar uit Nederland het mooie en centraal in het land gelegen DierenPark Amersfoort. Zij volgden de masterclass bioLOGISCH leiderschap van Bewust Zoo! Na de hartelijke ontvangst volgde een introductie over de verschillende organisatiestructuren bij chimpansees, bonobo’s, gorilla’s en bavianen en de daarbij behorende type leiders. Centraal thema van de middag was het leren kennen, herkennen en benutten van bioLOGISCHE drijfveren. Door deze eerst bij apen te laten zien werd snel duidelijk op welk oergedrag of basisgedrag ons eigen gedrag gebaseerd is.

Alfaman

Onder begeleiding van apenverzorger Marleen brachten we een bezoek aan de chimpansees. Marleen legde uit hoe de groep is samengesteld en welke positie de verschillende dieren in de groep innemen. Zo maakten we kennis met de imposante alfaman (leider) Mike. Tot drie keer toe liet hij de groep op niet mis te verstane manier weten wat hij van de belangstelling vond. Mike pompte zich op, zette zijn haren overeind en kwam breeduit op twee benen naar het raam gerend waar hij vervolgens dreigend tegenop sprong. Een knap staaltje imponeergedrag. We hebben Mike uiteraard niet onnodig ‘lastiggevallen’ met onze aanwezigheid en zijn doorgelopen naar de bavianen.

Concurrentie

De bavianen in DierenPark Amersfoort kenmerken zich door een samenleving die bestaat uit een tiental harems, elk opgebouwd uit een man, een aantal vrouwen en hun kinderen. Zij leven naast elkaar op het uitgestrekte eiland dat DierenPark Amersfoort onder leiding van bioloog en dierentuinarchitect Erik van Vliet voor hen heeft aangelegd en onlangs heeft vernieuwd. Rond 60 apen bij elkaar. Een bijzonder schouwspel. Ook hier legde Marleen uit hoe deze dieren met elkaar samenleven en hoe de verhoudingen liggen. Veel over die verhoudingen wordt duidelijk wanneer het etenstijd is. Dat was aanleiding om onze gasten de bavianen brood te laten voeren. De onderlinge concurrentie was direct zichtbaar. Ter compensatie kregen de dieren ook nog de nodige zaden en zonnebloempitten. Daar waren er zoveel van dat van concurrentie nauwelijks meer sprake was. De rust keerde terug.

Compliance en gedrag

Een belangrijk aspect van het werk van compliance officers is het aansturen van gedrag binnen hun organisatie. Het laatste deel van de middag ging dan ook over de vraag hoe wij ons oergedrag, dat we kort daarvoor bij de apen hadden waargenomen, konden vertalen naar de dagelijkse praktijk op het werk. Daartoe namen we een kijkje in de werking van ons brein. We kwamen tot de conclusie dat onze bioLOGISCHE drijfveren niet verschillen met die van apen. De primaire reactie van onze hersenen is biologisch gezien bij vele van ons gelijk bij het waarnemen van een bepaalde situatie. Hoe wij daadwerkelijk reageren, dus welk gedrag wij daadwerkelijk vertonen, verschilt per persoon vaak enorm. Over de oorzaken daarvoor en hoe daarmee om te gaan hebben we het die middag uitgebreid gehad.

Om 17:00 uur sloten we de dag af met de conclusie dat we veel hadden geleerd over en van apen en hun gedrag en daarmee over ons eigen gedrag. Genoeg stof tot nadenken tijdens de reis naar huis.

Wilt u meer weten over de masterclasses van Bewust Zoo!, neem dan contact met ons op via info@bewustzoo.nl of 06 13 99 68 08.