Bokito – 10 jaar later…

Download PDF

Iedereen kent wel ‘een Bokito’ in zijn of haar omgeving. Maar waar komt die benaming vandaan? Vandaag, 18 mei 2017 is het exact tien jaar geleden dat Bokito – de bekendste gorillaman van Nederland – uit zijn verblijf in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp ontsnapte. Zijn doelwit was trouwe bezoekster Yvonne de Horde die Bokito bijna iedere dag opzocht en hem haar genegenheid toonde. Onweerstaanbaar voor Bokito, zo bleek pijnlijk op die lentedag in 2007. De woorden bokitogedrag en bokitoproof zijn sindsdien ingeburgerd in de Nederlandse taal.

Maar waarop baseren mensen die kwalificatie eigenlijk? En moet je trots zijn op de vergelijking met deze imposante mensaap of juist niet? Tijdens mijn lezingen hoor ik de naam Bokito altijd wel een keer vallen in het publiek. Blijkbaar heeft de uitbraak van Bokito er direct voor gezorgd dat het agressieve gedrag dat hij in de ogen van vele mensen vertoonde synoniem is geworden voor een imposante en misschien wel dominante mannelijke figuur. En hoewel ik mij die associatie op basis van het voorval in Blijdorp goed kan voorstellen, neig ik er toch naar om wat wij als bokitogedrag bestempelen toe te wijzen aan een andere mensapensoort. Gorilla’s zijn namelijk zeer vredelievend en zelden agressief. Wanneer het om vrouwtjes gaat of om het leiderschap over de groep, ja dan laten de zilverruggen graag hun kracht zien. Bokito’s slachtoffer heeft dat helaas aan den lijve ondervonden toen hij besloot haar in zijn groep op te nemen. Maar in het dagelijkse leven zijn het rustige dieren die met overtuiging hun groep een veilige omgeving bieden. Alpha-mannetjes bij die andere mensapensoort, namelijk chimpansees, verkeren echter in een situatie waarin allerminst sprake is van stabiel leiderschap. Zij moeten zich continu verzekeren van steun voor hun acties bij de andere leden van de troep. Een vorm van onzekerheid die veel vaker leidt tot fysiek en agressief gedrag. Bovendien is van chimpansees bekend dat zij georganiseerd jagen op kleinere apensoorten – of duiven in hun verblijf in dierentuinen.

Dus mocht iemand je nou een Bokito noemen, klop jezelf dan even op de borst en bedank diegene voor het compliment.

Wil je weten hoe je meer grip op je eigen gedrag en dat van je collega’s krijgt door naar het gedrag van apen te kijken? Neem dan contact met mij op. Dat kan rechtstreeks via daniel@bewustzoo.nl of 06-13996808.